Hoe onderhoud ik een WOCA geoliede vloer?

De vloer geregeld stofzuigen om los zand en vuil te verwijderen. Vochtig reinigen altijd met WOCA Natuurzeep, die reinigt en voedt. Regelmatig zepen zorgt voor betere vocht- en vuilbestendigheid en eenvoudiger onderhoud. Een opfrisbeurt vindt plaats door de vloer met WOCA Intensiefreiniger schoon te maken en vervolgens opnieuw in de onderhoudsolie te zetten. WOCA Olieconditioner kan gebruikt worden om eens per kwartaal de vloer te reinigen en tegelijk een klein beetje olie aan te brengen. Hierdoor wordt het groot onderhoud met Intensiefreiniger en Onderhoudsolie uitgesteld.

Kijk voor alle instructies op ons stappenplan

 

 

Hoe vaak moet de vloer onderhouden worden?

Dit hangt er mede van af hoe intensief een vloer gebruikt wordt. Het is aan te raden om de vloer de eerste maand wekelijks te zepen om een goede bescherming tegen vuil en vochtvlekken op te bouwen. Daarna de vloer naar behoefte zepen.

Een opfrisbeurt kan plaatsvinden als de vloer er schraal uitziet, of niet meer volledig schoon te krijgen is met behulp van de zeep. Het eerste jaar moet de vloer vaak een keer extra in de Onderhoudsolie gezet worden. Hoe vaker de vloer opnieuw geolied is, hoe langer de tijd tussen twee opfrisbeurten wordt.

 

 

Kan een olievloer plaatselijk opgefrist worden?

Ja, dat kan. Slijtgevoeliger plekken, bijvoorbeeld bij tuindeuren, in de keuken of voor meubels, kunnen plaatselijk gereinigd worden met WOCA Intensiefreiniger en daarna opnieuw in de Onderhoudsolie worden gezet.

 

 

Kan ik mijn vloer ook een basisbehandeling geven met zeep?

Ja, dat is mogelijk met WOCA Natuurzeep. De samenstelling van water en zeep verschilt echter per houtsoort. Door de zeep te verdunnen met water en in meerdere lagen aan te brengen, ontstaat op den duur een prima bescherming, met een zeer natuurlijke uitstraling. Raadpleeg voor meer informatie de instructie basisbehandeling met zeep (pdf). Ook het onderhoud van een gezeepte vloer gebeurt met WOCA Natuurzeep.

 

 

Kan ik mijn hardwaxvloer ook onderhouden met WOCA producten?

Ja dat kan, hardwaxvloeren kunnen normaal gereinigd worden met WOCA Natuurzeep. Breng de zeep licht vochtig aan, dus niet te nat. Hardwaxvloeren zijn niet zo ademend als een olievloer en mogen daarom minder nat afgenomen worden. Wilt u de vloer opnieuw in de olie zetten dan kunt u de vloer eerst schrobben met een groffe (groene) pad in combinatie met WOCA Intensiefreinger, om de oude waxlaag te verwijderen. Daarna kan WOCA Onderhoudsgel aangebracht worden. WOCA Onderhoudsolie kan niet altijd goed in het hout dringen bij hardwaxvloeren, dus wij raden af om dit product hierop te gebruiken.

 

Let op: het is verstandig om eerst altijd even een test te doen om te zien of de Onderhoudsgel goed hecht na het reinigen. In een heel enkel geval kan Onderhoudsgel niet gecombineerd worden met de bestaande afwerking. Win eerst advies in bij uw vakhandel of neem contact met ons op.

 

 

Mijn vloer vertoont strepen van verschoven meubels en ziet er “wolkerig” uit

Bij het dweilen van een WOCA olievloer is het belangrijk dat u in eerste instantie voldoende zeepwater aanbrengt op de vloer, zodat de vetten van de zeep in het hout kunnen trekken. Wij adviseren om hiervoor een swepmop te gebruiken. Nadat u de zeep al schuimend heeft aangebracht mag deze even kort intrekken, zodat de vetten van de zeep ook echt in het hout kunnen trekken. Daarna moet u de vloer droogdweilen met een goed uitgewrongen zeepmop. Laat de vloer licht vochtig opdrogen en u zult zien dat de vloer er na iedere zeepbeurt beter uit gaat zien.

Klik hier voor een instructievideo.

 

Verschil swepmop en andere moppen

Bij gebruik van een vlakmop of andere apparaten waarmee je de aangebrachte hoeveelheid zeepwater moeilijk kunt doseren, wordt vaak te droog gedweild, waardoor de vloer alleen maar een beetje vettig wordt van de cocos-en sojavetten van de zeep. Hierdoor ontstaat al snel een “wolkerig” effect op de vloer en wordt er niet echt gereinigd. Bij het verschuiven van een stoel zie je dan steeds meer glimstrepen in de zeeplaag.  Vaak is het al voldoende om de vloer een á twee maal op de juiste wijze te dweilen, om weer een mooie vloer te krijgen.

 

Te nat dweilen

Het is ook niet verstandig heel nat te dweilen en daarna niet na te drogen. Hierdoor ontstaat ook een te dikke laag zeep op de vloer, waardoor de vloer er vlekkerig en streperig uit gaat zien. Om deze laag te verwijderen is het vaak raadzaam om de vloer een keer met Intensiefreiniger te ontvetten en dan de vloer weer op de juiste manier te gaan dweilen. Mocht de vloer na de behandeling met Intensiefreiniger schraal oogen, dan kan eerst weer Onderhoudsolie aangebracht worden.

Veel gestelde vragen

Stap-voor-stap instructies

Overzicht

Vind een verkooppunt.

zoeken

Cookie melding

Deze site maakt gebruik van cookies