Geschiedenis

Gepassioneerde houtliefhebbers; historie van Woca

De historie van Woca dateert uit de late jaren 1960, toen Ib Møller zijn vrouw voor het eerst over zijn idee vertelde, geïnspireerd op zijn voorouders die het drijfhout van de vele wrakken langs de kust voor Skagen gebruikten. Hij waagde zich in eerste instantie aan houten trappen en vloeren. Later ging hij ook aan de slag met meubels. Hij ontwikkelde loog, zeep en verschillende olieproducten voor de basisbehandeling, de verzorging en het onderhoud van hout.

 

Een andere kijk op houtbescherming

In 1994 stapte Henk Laverman samen met een collega voor het eerst de oude fjordpakhuizen en showrooms (toen nog van een ander merk) binnen. Een levensveranderende gebeurtenis bleek later. De vloeren in Nederland hadden, ongeacht de houtsoort, altijd dezelfde kleurschakering. Dit varieerde van bruin naar oranje en geel. Dat had alles te maken met de afwerking. Nederlanders werkte destijds eigenlijk alles af met impregneer en was of met oplosmiddelhoudende lakken. Dat zorgde ervoor dat het hout, zeker op lange termijn, verkleurde.

In Denemarken dat jaar maakte Henk kennis met een andere kijk op houtbescherming. Eén waarbij de natuurlijke kenmerken, eigenschappen en kleurnuances van het hout niet werden afgedekt, maar juist van binnenuit werden versterkt en benadrukt. En dat met olie en zeep. In de pakhuizen lagen oude, natuurlijke houten vloeren die Henk voor het eerst lieten inzien dat er een duurzamer systeem bestaat. Dat systeem beschermt en hout én laat het mooi oud worden!

 

Bescherming óp of ín uw hout

Er zijn twee soorten bescherming van hout. U doet iets op het hout of in het hout. Doet u iets op uw hout dan brengt u een filmlaag aan. Deze filmlaag moet uw hout zo lang mogelijk beschermen tegen invloeden van buitenaf. Komen de invloeden door de oorspronkelijke beschermlaag heen, dan moet u opnieuw schuren en lakken. Bij WOCA doen we het anders. Wij doen iets in het hout. Hiervoor hebben we twee systemen, olie en zeep. Dat noemen we verzadiging (en dat is het allerbelangrijkst). De vezels en poriën van het hout worden zo goed mogelijk gevuld. Bij iedere onderhoudsbeurt wordt het hout beter en daardoor sterker en onderhoudsvriendelijker.

 

Onze producten

Bekijk al onze producten voor vloeren, binnenhout en buitenhout. U kunt de producten bestellen bij onze dealers.

Cookie melding

Deze site maakt gebruik van cookies